02 Temmuz 2016

BAŞKENT’İN KUZEY BAHÇESİ ‘YAŞAYAN KÖY PROJESİ’ TANITILDI

DENEME_resize

Belediye Başkanımız Gültekin Ayantaş’ın talimatı ile Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan, Akyurt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Atlı Doğa Gezginleri Derneğinin de ortağı olduğu “BAŞKENT’İN KUZEY BAHÇESİ ‘YAŞAYAN KÖY PROJESİ” Ankara Kalkınma Ajansına sunuldu ve proje başarılı görülerek kabul edildi. Belediyemiz Park ve Bahçeler Müdürü Ömer Ünal ve Ankara Kalkınma Ajansı yetkilisiyle karşılıklı sözleşme imzalandı.

DSC_0034_resize

Belediye Başkanımız Gültekin Ayantaş projenin amacını “İlçemiz sınırlarında öncelikle Güzelhisar Mahallesi ile başlayıp bölgemizin tarihi, kültürel ve doğa yaşamının tanıtımını yaparak bölgedeki kırsal turizmi geliştireceğiz. İnsanları buraya çekerek ilçemizin diğer mahallelerindeki halkın da projeye dahil olmasıyla, özellikle kadınların yaptığı yöresel ürünlerle yeni istihdam alanları açılacak, hem bölgeye hem de ulusal ekonomiye katkı sağlanacaktır. Ayrıca tüm Ankaralılar için kültürel etkinliklerin öneminin arttırmak, kent hayatının stresinden insanları uzaklaştırarak onları doğal yaşama yöneltmek, diğer bölgeler ile arasında bulunan gelişmişlik seviyesindeki farkı en aza indirmek amacındayız. Günü birlik tatminkâr bir ziyaret sağlayarak, yerel halkımızın da doğa bilincini artırmak, tarım ile geçimini sağlamaya çalışan bölge halkının üretmiş olduğu tarımsal ve kültürel ürünlere katma değer kazandırılarak bölge halkının gelir seviyesini yükselmesini hedefliyoruz.” sözleriyle açıkladı.

Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün projenin yürütülmesi ile ilgili açıklaması ise şu şekilde oldu: Proje ilçemiz Güzelhisar mahallesinde Belediyemize ait 5 dönümlük alanda 12 ay boyunca tarım, kültür, turizm ve eğitim faaliyetleri şeklinde sürdürülecektir. İlk aylarda yöre halkı ile koordineli çalışılarak sebze, meyve, hayvansal ürün (yoğurt, peynir, yağ vs.) ve kışlık yemeklikler (reçel, marmelat, pestil vs.) üretiminin artırılması sağlanacaktır.

Eğitim Faaliyetleri kapsamında Akyurt Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışılarak Bahçecilik ve Tarım Teknolojileri 6, Gıda ve Yiyecek İçecek Teknolojileri 4, El Sanatları 3 adet olmak üzere ilçe halkına toplamda 13 adet kurs verilecektir. Kurslarda halkımıza reçel, marmelat yapımından pestil üretimine; sebze, fide üretiminden meyvelerde hasat ve muhafazaya, kilim dokumadan turistik ve hediyelik eşya yapımına birçok uğraş öğretilecektir.

Şehir merkezinde, şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenler diledikleri zaman köyümüzü ziyaret ederek toprakla uğraşıp sebze, meyve toplayabilecek, süt sağıp kuş sesleri eşliğinde doğal köy kahvaltısı yapabileceklerdir. Sonrasında Atlı Doğa Gezginleri Derneği bünyesinde gerçekleştirilen atlı safari turlarına çıkabileceklerdir. Mahalle içerisinde bulunan köy fırınında isteyen ekmek yapabilecek isteyen de ekmeğin yapılışını izleyebilecektir. Proje kapsamında kuracağımız yöresel ürünler satış yerinde, misafirler hediyelik ve kışlık ürün stantlarını ziyaret ederek reçel, marmelat, yoğurt, tereyağı, sebze, meyve ve hediyelik eşya satın alabileceklerdir. Ziyaretçiler “Yaşayan Köy”de doğal beslenmenin yanında şehrin gürültü ve kalabalığından uzak güzel bir gün geçireceklerdir. Diğer taraftan Yaşayan Köydeki üretici halkımız da maddi kazanç elde edebilecektir.