19 Şubat 2019

ANKARA ARMUDU MARKA OLMA YOLUNDA

Belediyemiz “Kırsal Alanların Geliştirilmesinde Yerel ve Doğal Ürünler Yetiştirmenin Önemi: Rol Model Ankara Armudu” projesini tanıttı.

Akyurt kırsalında doğal alanda yetişen Ankara armudunun doğal aromasını değiştirmeden ilçemizdeki üretimini artırmak ve yurt içi – yurt dışı pazar ve reklamına yönelik tanıtıcı festivaller düzenleyerek hem Ankara Armudu’nun hem de Akyurt’un tanınırlığını sağlamak için Akyurt Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından Avrupa Birliği Projesi kapsamında Erasmus+KA2 projesi hazırlandı. Proje Türkiye Ulusal Ajansı tarafından uygun bulunarak 2018 yılı Ekim ayında başladı.

Projede Belediyemiz proje koordinatörü olarak yer alırken; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Akyurt Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü yerli ortak, TREBAG SZELLEMI TULAJDON-ES PROJEKTMENEDZSER KFT (Macaristan), CENTER ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ PODEZELJA KRANJ (Slovenya) ve Fundacion de la Comunitat Valenciana para una Economia Baja en Carbon (İspanya) ise yabancı ortaklar olarak yer alıyor.

24 ayda tamamlanacak olan proje kapsamında her ülkeden ekipler 2019 ve 2020 yılları arasında sırasıyla Macaristan, İspanya ve Slovenya’yı ziyaret ederek bu ülkelerdeki proje ortaklarının çalışmalarını inceleyecek. Ortakların kendi ülkelerinde ürettikleri ürünler için uyguladıkları yöntemler (eğitim, kırsal turizm, kırsal ekonomi, yetiştirme, muhafaza, satış ve pazarlanması) ve ürün geliştirici çalışmalar incelenerek Ankara Armudu için uygulanabilirliği tartışılacak, ortakların uyguladıkları yöntemler Ankara Armudu’na uyarlanarak modül oluşturulacak. Son olarak proje ekibi Macaristan’da doğal ürün üretimine yönelik sertifikalı eğitime katılarak Ankara Armudu üretim ve geliştirilmesine yönelik eğitim modülleri hazırlanacak.

Projenin açılış toplantısı yerli ve yabancı ortakların katılımıyla Belediyesi öncülüğünde 12-13 Şubat tarihlerinde Akyurt Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanımız Gültekin Ayantaş’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda proje koordinatörü Park ve Bahçeler Müdürümüz proje hakkında bilgi verdi, ortakların projedeki rollerini anlatarak görev dağılımını yaptı.

Belediye Başkanımız Gültekin Ayantaş yaptığı konuşmada şunları söyledi “Projenin hem uluslararası arenada Ankara Armudu’nun tanıtılması hem de ülkeler arasındaki ilişkinin geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Macaristan, Slovenya ve İspanya ile birlikte, Ankara Üniversitesi, Akyurt Halk Eğitim Merkezi ve Belediyemizin projeyi güzel bir şekilde sonuçlandıracağına inanıyorum. Bizler Avrupa’ya gittiğimizde, Avrupa’daki kırsal alanların gelişmiş olduğunu görüyoruz. Avrupa’da kırsal alanlar şehirleştirilmiş ancak köysel düşüncelerini hala yaşatıyorlar. Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi olan vatandaşımızı kırsal alanlarda tutabilmek konusunda birtakım projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda bilgi akışı sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde birçok doğal ürün var ve kıymetini henüz yeni yeni anlamaya başladık. Özellikle son 20 yılda kimyasal maddelerle tarım ürünlerini insanlar için tehlikeli bir hale getirdiğimizi düşünüyorum. Bundan bir an önce uzaklaşmamız gerekiyor. Çünkü bu ilaçlama ile Türkiye’de birçok hastalığın ortaya çıktığı görülmektedir. İnşallah bugün çalıştığımız proje gibi projelerle bu konularda da olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”

2 gün süren toplantı boyunca proje ortağı kurum temsilcileri kurumlarını, proje yeterliliklerini, doğal ürün üretim ve pazarlanmasına yönelik deneyim ve tecrübelerini anlattı. Ortaklarla birlikte projenin ileriki tarihlerinde yapılacak çalışmaların faaliyet planı da oluşturuldu.